Suve šljive pored toga što su izuzetno ukusne sjajne su i kao prirodni lijek, a to znači da je riječ o izuzetno vrijednoj i kvalitetnoj namirnici.
Suve šljive su, bez sumnje, najbolje od sušenog voća.
Za razliku od svježih šljiva, suve šljive mogu stajati u ostavi oko šest mjeseci. Kada se čuvaju u frižideru, u zatvorenoj posudi, ostaju jestive do godinu.
U sastavu suvih šljiva nalazi se koncentrirani sorbotol i vlakna, što im pruža veći laksativni efekt od svježih šljiva. Kako svježe, tako i ove suve šljive predstavljaju pravu malu riznicu kalijuma, vlakana, vitamina K, dok se u tragovima može naći magnezijum i gvožđe.
U bilo kom obliku šljiva je nevjerovatno bogata jedinstvenim fitonutrijentima, neohlorogenskom i hlorogenskom kiselinom. Te supstance su klasifikovane kao fenoli, a njihova uloga antioksidanata potvrđena je u više naučnih istraživanja. Od izuzetnog značaja je sposobnost svježe i suve šljive da se željezo u organizmu bolje iskoristi, a što se dovodi u vezu sa vitaminom C u plodovima tog voća.
Konzumiranje četiri do pet suvih šljiva daje vam oko 280 miligrama kalijuma ili oko 12 odsto dnevnog preporučenog unosa. Еvo nekoliko potencijalnih zdravstvenih dobrobiti jedenja suvih šljiva.
Suve šljive kao lijek
Jedan od najstarijih kineskih lijekova napravljen je upravo od suve (dimljene) šljive i nosi naziv ubai. Ovaj lijek ublažava simptome mučnine, groznice i kašlja. Na vrhu liste od 24 vrste voća antioksidante moći nalazi se svježa šljiva (“prunus domestica”), dok je suva šljiva daleko ispred suvih smokvi, urmi, grožđa, kajsija, i to sa dva puta većom antioksidantom snagom.
Suve šljive su dobar izvor netopivih i topivih vlakana. Netopiva vlakna pomažu u održavanju redovne stolice, dok topiva vlakna pomažu u umjerenoj probavi i apsorpciji hranjivih materija iz hrane. Suve šljive sadrže sorbitol i hlorogensku kiselinu, koji mogu povećati učestalost stolice.
Antioksidansi i protivupalna svojstva suvih šljiva mogu spriječiti gubitak koštane mase i pomoći u održavanju zdrave gustoće i formiranja kostiju, prema kliničkim studijama. Veće količine vitamina K u suvim šljivama pomažu u poboljšanju zdravlja kostiju.
Samo tri do četiri suve šljive dnevno mogu pomoći da neutrališete ćelije štetnih slobodnih radikala koji (negativno) utiču na pamćenje.
Srpska info